Συναγερμός: Το διοξείδιο του άνθρακα στην υψηλότερη συγκέντρωση που έχει μετρηθεί ποτέ!


Οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών είναι πλέον εμφανείς. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) του Υπουργείου Εμπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής διενεργεί μελέτες από την επιφάνεια του ηλίου μέχρι τα βάθη των ωκεανών και ενημερώνει τους πολίτες για το μεταβαλλόμενο περιβάλλον γύρω τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της NOAA, και για πρώτη φορά από τότε που άρχισε να παρακολουθεί τη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην παγκόσμια ατμόσφαιρα, το Μάρτιο του 2015 η παγκόσμια μέση μηνιαία συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου ξεπέρασε τα 400 ppm. Αυτό σηματοδοτεί το γεγονός ότι η καύση ορυκτών καυσίμων από τους ανθρώπους έχει προκαλέσει την αύξηση των παγκόσμιων συγκεντρώσεων του διοξειδίου του άνθρακα.

 

Επικίνδυνες συγκεντρώσεις εκπομπών αερίων στην ατμόσφαιρα
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε ότι η αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών από την καύση ορυκτών καυσίμων το 2014 παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το 2013. Ωστόσο, η σταθεροποίηση του δείκτη των εκπομπών δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει την κλιματική αλλαγή. Η μελέτης της NOAA δείχνει ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα την περίοδο των ετών 2012-2014 ήταν 2,25ppm ανά έτος, η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ σε τρία συνεχόμενα έτη.


Ο James Butler, διευθυντής της Διεύθυνσης Παγκόσμιας Παρακολούθησης της NOAA, πρόσθεσε ότι θα ήταν δύσκολο να αναστραφούν οι αυξήσεις των αερίων του θερμοκηπίου που οδηγούν σε αυξημένες ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες. "Η εξάλειψη του 80% περίπου των εκπομπών ορυκτών καυσίμων θα σταματήσει ουσιαστικά την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά οι συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα δεν θα αρχίσουν να μειώνονται μέχρι να παρθούν περαιτέρω μέτρα. Η μείωση αυτή θα πραγματοποιηθεί με πολύ αργό ρυθμό."

Οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στις ημέρες μας


Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ξηράς και ωκεανών για τον Μάρτιο 2015 ήταν η υψηλότερη που έχει παρατηρηθεί από το 1880 που ξεκίνησαν οι μετρήσεις. Ενδεικτικά οι επιπτώσεις αυτής της αύξησης ήταν:

  • Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου 2015, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης ήταν 1,65° C πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα. Αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη μέτρηση την περίοδο των ετών 1880-2015.
  • Ο μέσος όρος της έκτασης των πάγων στην Αρκτική θάλασσα ήταν 430.000 τετραγωνικά μίλια (7,3%) χαμηλότερη από αυτή του μέσου όρουτων ετών 1981-2010. Αποτελεί τη μικρότερη έκταση μηνός Μαρτίου από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή μέσω δορυφόρων το 1979.
  • Η έκταση των πάγων στην Ανταρκτική θάλασσα κατά το μήνα Μάρτιο 2015 ήταν 420.000 τετραγωνικά μίλια (24,3%) υψηλότερη από το μέσο όρο των ετών 1981-2010. Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη έκταση θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής που έχει καταγραφεί.

Βιώσιμες και άμεσες λύσεις στον τομέα των κτιρίων
Ο τομέας των κτιρίων αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, τα κτίρια στην Ελλάδα ευθύνονται για το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και από αυτό πάνω από το μισό αφορά τη θέρμανση και κλιματισμό. Ιδιαίτερα στις μέρες μας η εξοικονόμηση ενέργειας και η ορθολογική χρήσης αυτής έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης τα τελευταία χρόνια αλλά και της γενικότερης οικονομικής κρίσης. Μέσα σε αυτές τις οικονομικές συνθήκες παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια σημαντική αύξηση στη χρήση εναλλακτικής μορφής ενέργειας μέσω των αντλιών θερμότητας για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, ψύξης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης. 


Η ώρα για δράση είναι τώρα
. Η Climaveneta, το μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής κεντρικών συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού στην Ευρώπη με συνεχώς αυξανόμενη παρουσία σε όλο τον κόσμο, έδρασε άμεσα! Συμβαδίζοντας με τις ολοένα και πιο αυστηρές περιβαλλοντικές νομοθεσίες, εξέλιξε την τεχνολογία των αντλιών θερμότητας προσφέροντας μέγιστη ενεργειακή απόδοση. Με τις αντλίες θερμότητας σειράς Prana για κατοικίες και Integra για επαγγελματικές εφαρμογές έχει επιτύχει μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας κατά 40%, σε σχέση τα κλασσικά συστήματα καυστήρα και ψύκτη. Σημαντικό είναι ότι προσφέρει λύσεις για εύκολη αντικατάσταση του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου, χωρίς καθόλου επεμβάσεις στο εσωτερικό των κατοικιών ή άλλων κτιρίων. Οι αντλίες θερμότητας οδηγούν στην πλήρη απαλλαγή από εκπομπές CO2 και άλλων ρύπων στο αστικό περιβάλλον και αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του εθνικού μείγματος ηλεκτροπαραγωγής. 


Η προσπάθεια για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του πλανήτη με την ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών CO2 είναι ευθύνη συλλογική αλλά και ατομική.

Εσείς σε τι πλανήτη θέλετε να ζείτε;

Σχετικά Links
Μελέτη της ΝΟΑΑγια αύξηση των συγκεντρώσεων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα: http://1.usa.gov/1zByhL0

Ενεργειακή αποδοτικότητα - Η αόρατη δύναμη της Ευρώπης: http://bit.ly/1Pm7qGA

         
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

News Flash

"Πράσινη" χρηματοδότηση Climaveneta

H Δέλτα Τεχνική – Climaveneta σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, κάνουν ακόμη πιο προσιτή την αγορά οικιακής αντλίας θερμότητας. Μέσω του Green καταναλωτικού δανείου, απολαμβάνετε 35% έκπτωση, χωρίς προκαταβολή για την αγορά και εγκατάσταση του εξοπλισμού.Τι σχέση έχουν οι αντλίες θερμότητας Climaveneta με το EURO 2016 ;

«Βάζουν γκολ» σε τρία από τα πιο σύγχρονα γήπεδα της Γαλλίας όπου διεξάγονται οι αγώνες για το EURO 2016 !Λύσεις Climaveneta στο Capri Palace Hotel

Στο κοσμοπολίτικο Capri ταξίδευσαν οι άνθρωποι της Climaveneta για να εγκαταστήσουν ένα εξελιγμένο σύστημα θέρμανσης/κλιματισμού σε ένα υπερπολυτελές, πεντάστερο ξενοδοχείο, το Capri Palace Hotel