Το κτίριο γραφείων Kinetik, όπως βαφτίστηκε, εκφράζει τη φιλοσοφία του «Kinetic Art» στα κτίρια. Σχεδιασμένο από το διεθνές γραφείο αρχιτεκτονικής Sauerbruch Hutton, αποτελείται από 15.000 m² που προορίζονται για χώρους γραφείων, 695 m² για καταστήματα και 649 m² για άλλες χρήσεις.

Το κτίριο έχει σχεδιαστεί με δύο ισχυρές «αρθρώσεις», στη νότια και στη δυτική πρόσοψη. Η πρώτη χαρακτηρίζεται από οριζόντιες λωρίδες σε αποχρώσεις του κόκκινου. Η δεύτερη, δυτική πρόσοψη αποτελείται από χρωματιστά κάθετα γυάλινα στοιχεία, σαν «αγκάθια» που με το αστραφτερό τους φινίρισμα και τις ποικίλες διαστάσεις τους, δημιουργούν μια ψευδαίσθηση ταλάντωσης. Έτσι, οι πεζοί που περπατούν γύρω από το κτίριο παίρνουν την εντύπωση μιας συνεχώς μεταβαλλόμενης εμφάνισης, σαν να κινούταν το κτίριο.

Το «Kinetik» όμως πέρα από ξεχωριστή αισθητική διαθέτει και κορυφαία ενεργειακή αποδοτικότητα, χαρακτηριστικό που δεν μπορεί να λείπει από τα σύγχρονα κτίρια. Κατέχει πολλαπλές πιστοποιήσεις και βραβεία όπως:
• Πιστοποίηση BREEAM, την ευρύτερα χρησιμοποιούμενη μέθοδο εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα κτίρια παγκοσμίως
• Πιστοποίηση «NF commercial building – HQE». Πρόκειται για τη γαλλική πιστοποίηση υψηλής περιβαλλοντικής ποιότητας που απονέμεται για τη κατασκευή και διαχείριση κτιρίων. Προωθεί τις βέλτιστες πρακτικές, την αειφόρο ποιότητα στα κτιριακά έργα υπό την καθοδήγηση εμπειρογνωμόνων σε όλη τη διάρκεια του έργου.
• Βραβείο «Label BBC Effinergie RT 2005 -50%» που αφορά το σχεδιασμό κτιρίων με τους κανονισμούς θερμομόνωσης RT 2005 και εστιάζει στην οπτική γωνία της άνεσης και της αποδοτικότητας στην κατανάλωση ενέργειας.
• Βραβείο «Label VHEP 2005 -20%» που αντιστοιχεί σε κατανάλωση ενέργειας μειωμένη κατά 20% από την συμβατική κατανάλωση σύμφωνα με τους Γαλλικούς κανονισμούς RT 2005.

Σύγχρονα και πολύπλοκα κτίρια όπως το «Kinetik» παρουσιάζουν ταυτόχρονη ζήτηση για θέρμανση και ψύξη κατά τη διάρκεια του έτους, προκειμένου να εξασφαλιστεί άνεση σε όλους τους χώρους τους. Αυτό οφείλεται στη συνύπαρξη χώρων, εντός του ιδίου κτιρίου, που προορίζονται για διαφορετικές λειτουργίες ή έχουν διαφορετικά φορτία θερμότητας λόγω της ηλιακής πρόσπτωσης στις εκτενείς γυάλινες επιφάνειες των προσόψεων. Η Climaveneta, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής συστημάτων θέρμανσης – κλιματισμού στην Ευρώπη, προμήθευσε στο κτίριο «Kinetik» δύο ειδικές αντλίες θερμότητας που έχουν την ικανότητα να παρέχουν ψύξη και θέρμανση ταυτόχρονα με εξαιρετικό βαθμό απόδοσης. Πρόκειται για αντλίες θερμότητας της σειράς Integra ERACS, έκδοσης Super Low Noise (υπέρ-χαμηλού θορύβου). Τα κύρια πλεονεκτήματα των μονάδων Integra που συμβάλλουν στη «πράσινη» πιστοποίηση των κτιρίων στα οποία εγκαθίστανται είναι:
• Μέγιστη απόδοση με μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 40% σε σχέση ένα κλασσικό σύστημα με καυστήρα φυσικού αερίου και ψύκτη.
• Προηγμένο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου για αυτόματη προσαρμογή στη ζήτηση θερμικών – ψυκτικών φορτίων του κτιρίου.
• Απλοποίηση της εγκατάστασης με μία μονάδα για όλες τις ανάγκες του κτιρίου.
• Πλήρης απαλλαγή από εκπομπές CO2 και άλλων ρύπων στο αστικό περιβάλλον.

Οι μονάδες Integra της Climaveneta αποτελούν την τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας στον κλιματισμό μεγάλων κτιρίων. Αξιοποιούν τη θεωρία της ανάκτησης θερμότητας (heat recovery) επιτυγχάνοντας συνολικό βαθμό απόδοσης της τάξης του 800% (TER=8).

Σχετικά Links :
Αρχιτεκτονικό γραφείο Sauerbruch Hutton: www.sauerbruchhutton.de
Παραδείγματα «κινούμενων» κτιρίων: www.kineticarchitecture.net
Η Climaveneta πιστοποιεί ενεργειακά τα κορυφαία κτίρια του κόσμου: http://bit.ly/1wgu6iv
Όμιλος Δέλτα Τεχνική (αποκλειστικός εισαγωγέας Climaveneta):
www.deltatechniki.gr
Παρουσίαση των μονάδων τεχνολογίας Integra: www.climaveneta-economy.gr/integra.pdf
Video για τις αντλιες Θερμότητας Integra: εδώ


Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

News Flash

Η Climaveneta χορηγός στο «Μονοπάτι Παρνασσού 2014»

Η Δέλτα Τεχνική ήταν χορηγός στον αγώνα “Μονοπάτι Παρνασσού 2014”, έναν ημιμαραθώνιο αγώνας βουνού, απόστασης 24,2 χιλιομέτρων.Ενεργειακή αποδοτικότητα : Η αόρατη δύναμη της Ευρώπης

Ο Miguel Arias Cañete, νέος Ευρωπαίος Επίτροπος για την ενέργεια, είναι υπέρμαχος του συνθήματος «πρωτίστως αποδοτικότητα» (#efficiencyfirst). O Επίτροπος πιστεύει πως η ενεργειακή αποδοτικότητα αποτελεί ουσιαστικά μία εναλλακτική πηγή ενέργειας, την πιο φιλική προς το περιβάλλον, απαλλαγμένη από γεωπολιτικούς κινδύνους και προσιτή σε κάθε καταναλωτή.Τι είναι το «κατακόρυφο δάσος»

Πρόκειται για τον κορυφαίο ουρανοξύστη της Ευρώπης, που τιμήθηκε με τo βραβείο «Council on Tall Buildings and Urban Habitat - CTBUH Annual Awards 2015» του αρμόδιου Συμβουλίου για τα ψηλά κτίρια και το αστικό περιβάλλον.