Ο γνωστός αρχιτέκτονας ανέλαβε τη σχεδίαση μιας ολόκληρης νέας περιοχής  με διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα αλλά και πολιτιστικούς χώρους – όπως ένα μουσείο επιστημών – στην περιοχή του Τrento στην Ιταλία.

Η περιοχή ονομάστηκε Le Albere και καλύπτει ένα χώρο 120 στρεμμάτων, 50 από τα οποία αξιοποιήθηκαν για τη δημιουργία πάρκου αναψυχής. Όλο το συγκρότημα αποτελεί στην ουσία από μόνο του μία μικρή πόλη και η μεγάλη πρόκληση ήταν να βρεθεί ο αποδοτικότερος και περιβαλλοντικά φιλικότερος τρόπος για την παροχή ενέργειας, την θέρμανση και τον κλιματισμό των δομημένων χώρων.  
Μάλιστα, η αρχική σχεδίαση προέβλεπε ότι όλα τα κτίρια θα έπρεπε να πληρούν τους όρους της αυστηρής πιστοποίησης KlimaHouse, ενώ το μουσείο και το μελλοντικό συνεδριακό κέντρο θα έπρεπε να πληρούν τις ακόμη αυστηρότερες προϋποθέσεις που απαιτεί η πιστοποίηση LEED gold

Αυτοί ήταν και οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή της Climaveneta για την ανάληψη ενός μεγάλου και τόσο πολύπλοκου έργου. Η θέρμανση, η ψύξη και η παροχή ζεστού νερού για οικιακή χρήση σε όλο το συγκρότημα ήταν οι τρεις βασικοί στόχοι που έπρεπε να επιτευχθούν. Χρησιμοποιήθηκαν 5 συστήματα ψύξης TECA, με ισχύ 1175 kW η κάθε μια. Η χρήση αυτών των μηχανημάτων υπολογίζεται ότι θα προσφέρει ενέργεια ανάλογη με αυτή που θα παραγόταν καίγοντας 575 τόνους πετρελαίου, γεγονός που θα «απαλευθέρωνε» στην ατμόσφαιρα 1.700 τόνους διοξειδίου του άνθρακα!

Ο στόχος του Renzo Piano και των συνεργατών του ήταν να αποτελέσει η νέα συνοικία του Le Albere ένα παράδειγμα αειφορίας, που θα στέκεται απέναντι στις σύγχρονες ενεργοβόρες πόλεις. Η γειτνίασή του με το παραδοσιακό κέντρο του Trento δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες ανθρώπους να δουν από πρώτο χέρι πως είναι να εργάζεσαι και να ζεις σε μια πόλη, η οποία δεν επιβαρύνει το περιβάλλον
.
Το αποτέλεσμα της συνεργασίας ενός ευφυούς δημιουργού όπως ο Piano με την Climaveta  και τις πλέον προηγμένες λύσεις που μπορεί να προσφέρει,επιβεβαιώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη δυνατότητα της ιταλικής εταιρείας να ανταποκρίνεται στις πιο απαιτητικές προκλήσεις που θέτουν τα σύγχρονα τεχνικά έργα σε όλο τον κόσμο. 

Λεπτομέρειες εγκατάστασης
Αντλία θερμότητας / Ψύκτης αέρος – νερού (Hydronic System) 
  • Ψυκτική ικανότητα: 6 ΜW

  • Μηχανήματα : 3xΤECS2/SL-CA 1154

  • Βραβεύσεις – Πιστοποιήσεις: LEED Gold

Video: δείτε το συγκεκριμένο έργο εδώ.

 Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

News Flash

Climaveneta & αειφόρος ανάπτυξη

Το 2009 η εταιρεία Loccioni δέχθηκε με ενθουσιασμό την πρόκληση της «αειφόρου ανάπτυξης» (sustainability) δημιουργώντας τη “Leaf community” (κοινότητα του πράσινου φύλλου) στην οποία συμμετέχουν όχι μόνο η ίδια η εταιρεία, αλλά και οι πελάτες, οι συνεργάτες της και η Διεθνής επιστημονική κοινότητα.Τί αλλάζει η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στη θέρμανση των σπιτιών;

Όπως γνωρίζουμε, το Δεκέμβριο ανακοινώθηκε η μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της αναπροσαρμογής των χρεώσεων ΥΚΩ που συναντάμε στους λογαριασμούς, είτε είναι της ΔΕΗ είτε των άλλων παρόχων.Αντικαθιστώ το λέβητα και «εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Αντικαθιστώ το λέβητα και «εξοικονομώ κατ’ οίκον». Ένα πραγματικό παράδειγμα κατοικίας.