billΌπως γνωρίζουμε, το Δεκέμβριο ανακοινώθηκε η μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της αναπροσαρμογής των χρεώσεων ΥΚΩ που συναντάμε στους λογαριασμούς, είτε είναι της ΔΕΗ είτε των άλλων παρόχων.

 

Τι συνέπειες έχει όμως αυτή η μείωση στη θέρμανση των σπιτιών;

Με μία πρώτη ματιά, σημαίνει ότι όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα αντί για πετρέλαιο για τη θέρμανση του σπιτιού τους, βρίσκονται ωφελημένοι έναντι των υπολοίπων, που έχουν μείνει... προσκολλημένοι στο ξεπερασμένο πλέον πετρέλαιο. Το όφελος μάλιστα εντοπίζεται στην πλειοψηφία των κατοικιών μικρού και μεσαίου μεγέθους, που έως τώρα δίσταζαν να κάνουν κάποιο βήμα αλλαγής στο σύστημα θέρμανσης.

Diagram Μεγάλη προσοχή όμως χρειάζεται στη... δεύτερη ματιά. Και αυτό γιατί υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες θέρμανσης που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα, με διαμετρικά αντίθετες καταναλώσεις. Με λίγα λόγια μπορεί να πας για μαλλί και να βγεις κουρεμένος !

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οικονομικότερος τρόπος θέρμανσης αυτή τη στιγμή, με οικονομία περίπου 45% σε σχέση με το πετρέλαιο (με τιμή αγοράς 0,97€/lt) είναι οι αντλίες θερμότητας. Πρόκειται για την πιο σύγχρονη και «καθαρή» τεχνολογία θέρμανσης, για μικρά και μεγάλα σπίτια, αντικαθιστώντας εύκολα το πετρέλαιο και παρέχοντας θέρμανση των χώρων από τα ήδη υπάρχοντα σώματα καλοριφέρ και δωρεάν ζεστό νερό χρήσης. Ειδικά στις νέες κατοικίες καθώς και σε αυτές με ήδη υποδαπέδια εγκατάσταση, μπορεί να παρέχει παράλληλα και κλιματισμό το καλοκαίρι.

Diagram Οι αντλίες θερμότητας έχουν 45 – 60% λιγότερη κατανάλωση σε σχέση με όλες τις άλλες θερμάνσεις με ηλεκτρικό ρεύμα (αντιστάσεις) όπως πάνελ, θερμοπομποί, ηλεκτρικοί λέβητες κ.λ.π. Αυτό αποδεικνύεται διότι καταναλώνουν μία (1) κιλοβατώρα ενέργειας και αποδίδουν τρεις (3) κιλοβατώρες θέρμανσης σε αντίθεση με τα άλλα συστήματα που καταναλώνουν μία (1) κιλοβατώρα και αποδίδουν μία (1). Μεγάλη προσοχή λοιπόν απαιτείται από το κοινό προκειμένου να αξιοποιήσουν με σωστό τρόπο τη μείωση του κόστους στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Θυμίζουμε επίσης ότι με πρόσφατη νομοθεσία επετράπη η αποσύνδεση των διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες από την κεντρική θέρμανση, μόνο εφόσον τοποθετήσουν κάποιο ενεργειακά αποδοτικότερο σύστημα αυτόνομης θέρμανσης (π.χ. αντλία θερμότητας).

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι ευκαιρία αποτελεί και το πρόγραμμα επιδότησης «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί και πάλι εντός του 2018, για όσους φυσικά πληρούν τα κριτήρια ένταξης. Στο πρόγραμμα αυτό, οι αντλίες θερμότητας είναι κατεξοχήν επιλέξιμες ως επιδοτούμενη δαπάνη.

Οι αντλίες θερμότητας του εργοστασίου Climaveneta της Mitsubishi Electric Hydronics and IT Cooling systems αποτελούν ιδανική λύση για κάθε μέγεθος κατοικίας, διότι αξιοποιούν τη μείωση των τιμών του ρεύματος, καθιστώντας πιο ελκυστική τη χρήση τους και σε μικρότερου μεγέθους κατοικίες ή εξοχικά εποχικής χρήσης. Στην Ελλάδα εισάγονται από τον Όμιλο εταιριών Δέλτα Τεχνική, που υποστηρίζει την εγκατάσταση τους σε όλη τη χώρα με δίκτυο εξειδικευμένων συνεργατών.
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

News Flash

Επιτέλους είναι οριστικό ! χωρίς έγκριση της πολυκατοικίας η αποσύνδεση από την κεντρική θέρμανση

Ψηφίστηκε χθές το βράδυ στην βουλή η πολυαναμενόμενη διάταξη για την αποσύνδεση από την κεντρική θέρμανση όσων διαμερισμάτων το επιθυμούν σε πολυκατοικίες.H Climaveneta στην 39η Mostra Convegno Expocomfort

Με πάνω από 2.000 εκθέτες και 156.000 επισκέπτες πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Μιλάνο η 39η έκθεση Mostra Convegno Expocomfort η πιο σημαντική έκθεση για τον κλιματισμό.Τί αλλάζει η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στη θέρμανση των σπιτιών;

Όπως γνωρίζουμε, το Δεκέμβριο ανακοινώθηκε η μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της αναπροσαρμογής των χρεώσεων ΥΚΩ που συναντάμε στους λογαριασμούς, είτε είναι της ΔΕΗ είτε των άλλων παρόχων.