Rabat Grand Theatre Zaha Hadid ArchitectsΤο φουτουριστικό κτίριο του Grand Theatre de Rabat, είναι δείγμα της αρχιτεκτονικής επανάστασης στην κατασκευή θεάτρων.

Το φουτουριστικό κτίριο του Grand Theatre de Rabat, έχει σχεδιαστεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο της διάσημης αρχιτέκτονος Zaha Hadid που απεβίωσε πέρσι. Tο σχήμα του, εμπνευσμένο από τον κοντινό ποταμό Bouregreg, το κάνει να συγκαταλέγετε στην λίστα με τα πιο εντυπωσιακά θέατρα του κόσμου.

Grand Theatre de Rabat - StageΤο έργο αυτό αποτελεί μέρος ενός εθνικού προγράμματος πολιτιστικής ανάπτυξης του Μαρόκο που ξεκίνησε από τον Βασιλιά Mohammed τον 6ο, και περιλαμβάνει ένα θέατρο 1.800 θέσεων, ένα υπαίθριο αμφιθέατρο χωρητικότητας 7.000 ατόμων, μία δεύτερη πειραματική σκηνή, χώρους για πρόβες καθώς και ένα εστιατόριο για 350 άτομα. Φιλοδοξεί δε, να γίνει το σήμα κατατεθέν της Δυτικής Ακτής του Μαρόκο, στις ακτές του Ατλαντικού. 

Το μνημειώδες θέατρο έχει μεγάλες απαιτήσεις στην κατανάλωση ενέργειας κυρίως στην θέρμανση   και την ψύξη. Για να συνδυάσουν την τέλεια εσωτερική άνεση και την υψηλή ενεργειακή απόδοση, οι μελετητές απευθύνθηκαν στην
Grand Theatre de Rabat - ViewClimaveneta - Mitsubishi Electric Hydronics & IT Cooling Systems η οποία σχεδίασε το κατάλληλο σύστημα κλιματισμού για το θέατρο.
Αυτό αποτελείται από δύο αντλίες θερμότητας πολλαπλών χρήσεων, τετρασωλήνιου συστήματος, της σειράς INTEGRA (μοντέλο NECS-Q).

Oι αντλίες αυτές είναι μοναδικά σχεδιασμένες για ταυτόχρονη και ανεξάρτητη παραγωγή θέρμανσης και ψύξης. Κατά τα διαστήματα που οι δύο αυτές απαιτήσεις συμπίπτουν (π.χ. θέρμανση στους μη πολυσύχναστους χώρους και ψύξη στη γεμάτη με κόσμο αίθουσα), η συγκεκριμένη κορυφαία αντλία θερμότητας λειτουργεί με απόδοση της τάξης του 800%.    
                                                       
Heat Pump Climaveneta NECS-QΣτο θέατρο εγκαταστάθηκε επίσης και ένας αερόψυκτος ψύκτη Climaveneta τύπου Necs-Β ο οποίος προσφέρει επιπλέον ψύξη όποτε απαιτείται, με μέγιστη αξιοπιστία λόγω των δύο ανεξάρτητων ψυκτικών κυκλωμάτων που διαθέτει.
Το σύστημα κλιματισμού του Grand Theatre de Rabat έχει 2.500 kW ψυκτική απόδοση και 1.786 kW θερμαντική απόδοση και παρέχει την ιδανική θερμοκρασία στο εσωτερικό του θεάτρου ακόμα και τα ζεστά Μαροκινά καλοκαιρινά βράδια.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα Integra της Climaveneta, δηλαδή η σειρά αντλιών θερμότητας που παράγουν ταυτόχρονα θέρμανση και ψύξη είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κλιματισμό κτιρίων. Η λύση αυτή επιλέγεται από τους κορυφαίους μελετητές παγκοσμίως για τις περιπτώσεις όπου προβλέπεται να υπάρχουν ταυτόχρονες θερμικές και ψυκτικές ανάγκες. Η παλαιά αντίληψη χρήσης ψύκτη για τον κλιματισμό και λέβητα φυσικού αερίου για τη θέρμανση θεωρείται πλέον τελείως ξεπερασμένη λόγω της πολύ χαμηλότερης ενεργειακής απόδοσης.

 

Σχετικά links:

Αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid:http://www.zaha-hadid.com/architecture/grand-theatre-de-rabat/#

Παρουσίαση των κορυφαίων τεχνολογικά αντλιών θερμότητας της σειράς Integra : εδώ
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

News Flash

Αντλίες θερμότητας Climaveneta για το σπίτι αλλά και την επιχείρηση σας

Η αλήθεια είναι ότι θέλετε πλέον να εξοικονομείτε ενέργεια παντού: στο σπίτι, στο εξοχικό αλλά και στο γραφείο ή την επιχείρησή σας. Γιατί το κόστος της ενέργειας που θα μπορέσετε να “γλιτώσετε” είναι χρήματα που θα κρατήσετε στην τσέπη σας!H Climaveneta κλιματίζει ένα ακόμα μεγαλειώδες έργο ! Generali Hadid Tower

H  Climaveneta, brand της Mitsubishi Electric, κλιματίζει ένα ακόμα μεγαλειώδες έργο στο Μιλάνο, τον εντυπωσιακό πύργο Generali Hadid Tower σχεδιασμένο από το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο της Zaha Hadid.Οι θερμικοί υδραυλικοί εξελίσσονται σε «ενεργειακούς» υδραυλικούς αξιοποιώντας την τεχνολογία των αντλιών θερμότητας

Βρισκόμαστε σε μία εποχή που στο χώρο των κτιριακών έργων επικρατεί απόλυτη «νηνεμία» και αντικειμενικά δεν προβλέπεται για την επόμενη πενταετία κάποια σημαντική βελτίωση.