Τα οφέλη της ενεργειακής αποδοτικότητας για την Ευρώπη
Οι απόψεις αυτές του Επίτροπου δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρει πολύ σοβαρά την ενεργειακή αποδοτικότητα και την έχει ενσωματώσει στη στρατηγική της. Με πολιτικές που ενισχύουν την εξοικονόμηση ενέργειας, η Ευρώπη αισθάνεται πως μειώνει την εξάρτηση της από εξωτερικούς προμηθευτές ορυκτών καυσίμων όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Συγκεκριμένα, για κάθε 1% που βελτιώνεται η ενεργειακή αποδοτικότητα, οι εισαγωγές φυσικού αερίου μειώνονται κατά 2,6%.

Παράλληλα, στην Ευρώπη γνωρίζουν καλά ότι ο τομέας της οικοδομής δεν πρόκειται να επανεκκινήσει στους ρυθμούς του παρελθόντος, γιατί έχει ήδη δημιουργηθεί υπερεπαρκές κτιριακό απόθεμα. Ο μόνος τρόπος για νέες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη στον κλάδο της οικοδομής είναι η ανακαίνιση των υφιστάμενων ακινήτων. Αιχμή του δόρατος στην ανακαίνιση είναι η ενεργειακή αποδοτικότητα, επειδή δημιουργεί οικονομικά οφέλη και στον ιδιοκτήτη – ένοικο. Εκτός των άλλων, η ενεργειακή αποδοτικότητα συμβάλει και στους περιβαλλοντικούς στόχους της Ευρώπης, με μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τα θέματα αυτά βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Ρίγα της Λετονίας. Εκεί, επισημάνθηκε η ιδιαίτερη σημασία του τομέα της θέρμανσης και κλιματισμού, που αντιστοιχεί περίπου στο 50% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.

Στα ίδια συμπεράσματα έχει καταλήξει και ο οργανισμός «Sustainable Energy for All» που έχει δημιουργηθεί από τον ΟΗΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα και απευθύνεται πλέον όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Τα ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα
Η ευρωπαϊκή επιτροπή εκτιμά ότι η σήμανση ενεργειακής κατηγορίας (Α, Β, C...) στα προϊόντα, που δείχνει δηλαδή ποιο καταναλώνει λιγότερη ή περισσότερη ενέργεια, μπορεί να δημιουργήσει οικονομική δραστηριότητα ύψους 55 δις ευρώ, επειδή παρέχει κίνητρα στις εταιρίες να σχεδιάσουν και να παράγουν νέες αποδοτικότερες συσκευές. Έως το 2020, με τα αποδοτικότερα αυτά προϊόντα, η Ευρώπη θα γλιτώνει κάθε χρόνο ενέργεια ίση με την κατανάλωση μία ολόκληρης χώρας όση η Ιταλία.

Στον κτιριακό τομέα, τα σημαντικότερα προϊόντα για την ενεργειακή αποδοτικότητα έχουν να κάνουν με τη θέρμανση, τον κλιματισμό και τα ζεστά νερά χρήσης. Κατά μέσο όρο, το 50% των ενεργειακών καταναλώσεων σε ένα κτίριο προέρχεται από αυτά και άρα εκεί πρέπει να εστιαστεί η μεγαλύτερη προσπάθεια βελτίωσης. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρία στον τομέα της θέρμανσης - κλιματισμού και ανάμεσα στις 5 μεγαλύτερες του κόσμου είναι η Climaveneta. Έχει την έδρα της στο Bassano del Grappa στη Βόρεια Ιταλία και ξεχωρίζει από τους ισχυρούς ανταγωνιστές της επειδή έχει κάνει την ενεργειακή αποδοτικότητα βασική φιλοσοφία της. Το σύνθημα της είναι «Sustainable Comfort» ή σε ελεύθερη μετάφραση «Αειφόρος Άνεση» και χρησιμοποιεί αποκλειστικά την αποδοτικότερη τεχνολογία που είναι γνωστή στον κόσμο : τις αντλίες θερμότητας.

Σχετικά Links
Άρθρο του Επίτροπου Ενέργειας της Ευρ. Ένωσης Miguel Arias Cañete : http://bit.ly/19wY8rc
Παγκόσμιος οργανισμός «Sustainable Energy for All» : http://www.se4all.orgClimaveneta : Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρία προϊόντων θέρμανσης – ψύξης : www.climaveneta.com
Όμιλος Δέλτα Τεχνική (αποκλειστικός εισαγωγέας Climaveneta) :
www.deltatechniki.gr


Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

News Flash

Αλλάξτε σύστημα θέρμανσης χωρίς έγκριση της πολυκατοικίας !

Επιτέλους ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάσταση των αντλιών θερμότητας, των πιο σύγχρονων συστημάτων θέρμανσης και σε διαμερίσματα πολυκατοικιών.Webinar για τις Αντλίες Θερμότητας

Webinar για να γνωρίσετε τις Αντλίες Θερμότητας Climaveneta που στοχεύουν στη δραστική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων ταυτόχρονα με την ασύγκριτη οικονομία που επιτυγχάνεται στην θέρμανση, παραγωγή ζεστών νερών και ψύξη.2016 Συναγερμός ! Το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη για τρίτη συνεχόμενη φορά !

Ο μέσος όρος της θερμοκρασίας του περασμένου έτους πάνω από στεριά και θάλασσα, ήταν ο υψηλότερος που έχουμε δει ποτέ από το 1880.